keskiviikko 30. toukokuuta 2012

lisämunuaisten elvytystä


Sain lääkäriltä luvan vähentää jälleen kortisoniannostani. Edelliskertojen perusteella tiedän, että vähentäminen saattaa merkitä taudin oireiden sekä vieroitusoireiden ilmaantumista, joten nyt olen varautunut tilanteeseen ottamalla selvää siitä, miten voisin omin keinoin tukea prosessissa koville joutuvia lisämunuaisiani selviämään tilanteesta mahdollisimman helpolla. Aihetta googlailtuani ja siitä muiden lisämunuaisongelmaisten kanssa keskusteltuani kipaisin eilen kauppaan ja kasasin koriini kuvassa näkyvät tuotteet: luomukurkumaa, lakritsinjuuriteetä, karkeaa puhdistamatonta merisuolaa ja macajauhetta. Luontaistuotteet ja superfoodit ovat itselleni aika uusi asia, olen suhtautunut niihin kriittisesti enkä ole kokenut niitä tarvitsevani, mutta aihetta lisää tutkailtuani olen tullut siihen tulokseen, että ehkäpä kannattaa kokeilla kuitenkin tiettyjä aineksia, joista monet kertovat saaneensa apua sen kaltaisiin terveysongelmiin, mistä itsekin kärsin. Kookosöljy ja chiasiemenet ovat jo vakiokäytössäni, muita tämän alan tuotteita en ole käyttänyt.

Lisämunuaisten tukipakettini on siis seuraavanlainen:

1. Luomukurkuma
Kurkumaa pidetään eräänlaisena "luonnon kortisonina" (vaikuttava aine kurkumiini) ja sillä sanotaan olevan samankaltaisia vaikutuksia kuin synteettisellä kortisonilla, joten sen käyttö sopinee kortisonin rinnalle varsinaista kortisonia vähennettäessä lievittämään vieroitusoireita. Kurkumaa voi ostaa tablettimuodossakin, mutta itse päädyin tällä kertaa ostamaan luomukurkumajauhetta, jota aion käyttää ruoanlaitossa. Säännöllinen kurkumatablettien syöminen ei tunnu järkevältä, koska käytän rinnalla myös muita lisämunuaisia tukevia valmisteita.

2. Lakritsinjuuritee
Kuten kurkumalla, myös lakritsinjuurella (vaikuttava aine glykyrritsiini) on kortisonin kaltaisia, tulehdusta hillitseviä vaikutuksia.

3. Karkea puhdistamaton merisuola
Lisämunuaisten uupumuksesta kärsiville suositellaan lisämunuaisten "suolavesikylpyjä" juomalla pari kertaa päivässä lasillinen vettä, johon on liuotettu 1/4 - 1/2 tl karkeaa, puhdistamatonta merisuolaa. En ole vielä selvillä siitä, miksi suolan ajatellaan auttavan, joten aihe kaipaa lisää perehtymistä.

4. Macajauhe
Macaa on perinteisesti käytetty muun muassa hormonitasapainoa parantamaan ja stressiä lievittämään, ja koska stressi laittaa lisämunuaiset koville sekä järkyttää hormonitasapainoa laajemminkin, tuntuu mielekkäältä kokeilla, mitä maca tekee ololle. Sillä sanotaan olevan myös piristävää ja energisoivaa vaikutusta, mikä kuulostaa kroonisesta väsymyksestä kärsivän korviin hyvältä lupaukselta.

Se, onko näistä tuotteista oikeasti apua lisämunuaisille ja voinnin kannalta, selviää vain kokeilemalla. Jos ei olisikaan, niin olenhan ainakin oppinut taas uusia asioita terveydestä ja ravitsemuksesta.

2 kommenttia:

  1. Hei! Miten nämä luomukonstit ovat toimineet?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Olen onnistunut vierottautumaan kokonaan kortisonista ja uskoisin, että myös näillä luomukonsteilla oli oma osuutensa lisämunuaisteni toipumisessa ja kortisolien korjaantumisessa. En tiedä, olisinko toipunut pelkästään näiden avulla, koska kortisolini olivat pahimmillaan luokkaa 200 ja käytin siksi lyhytaikaisesti myös hydrokortisonia vierotuksen loppuvaiheessa.

      Poista