tiistai 25. lokakuuta 2016

Stafylokokkien, hammastulehdusten, sinuiittien ja silmäongelmien välisestä yhteydestä

Olen tässä sattuneista syistä opiskellut stafylokokkeja ja niiden mahdollisia yhteyksiä hammasjuuritulehduksiin, kita- ja etmoidaaliontelon tulehduksiin sekä keskushermoston tulehdustiloihin. Tähän mennessä on selvinnyt ainakin seuraavia asioita:


Edellä sanottu suhteessa omaan tilanteeseeni:

  • Hammasjuuritulehdus oli se tekijä, joka käynnisti terveyteni alamäen. Tuo hammasjuuritulehdus oli erittäin vaikeahoitoinen ja aikaa kului 1 v 3 kk ja se vaati kahden eri hammaslääkärin (joista toinen oli juurihoitospesialisti) työpanoksen, ennen kuin tulehdus saatiin hoidettua pois. Jos saatiin - joidenkin lääkäreiden mielestä hoidettukin hammasjuuri jää aina jossain määrin infektioituneeksi ja saattaa alkaa aiheuttamaan ongelmia, jos potilaan terveydentila on syystä tai toisesta heikentynyt. Tuo juurihoidettu hammas on edelleen suussani, erään toisen juurihoidetun hampaan kanssa. Muistan myös, että mennessäni kovissa kivuissa hammaslääkäriin hammasjuuritulehduksen aktivoiduttua hammaslääkäri kirjoitti minulle vahvat antibiootit ja mainitsi jotain sellaista, että suussani oli käynnissä jokin hyvin ärhäkkä bakteeritilanne. Harmittaa, etten osannut silloin kysyä asiasta enempää eikä potilastiedoistani löydy asiasta tuon tarkempaa tietoa. Mietin, että voisiko s.e. jotenkin liittyä tähän alkutilanteeseen.   
  • Viikon sisällä akuutista hammasjuuritulehduksesta ja sen hoidosta aloin saada näköhäiriöitä, jotka pahenivat pikkuhiljaa. Näköhäiriöiden rinnalla alkoivat yleisoireet - uupumuskohtaukset, kuumeilu ja ajattelun takkuisuus sekä toisen kainalon imusolmuketurvotus.  Hammasjuuritulehduksen ja näköhäiriöiden yhteys kiistettiin hammaslääkäreiden, yleislääkärin ja silmälääkärin toimesta, vaikka toin tämän mahdollisuuden itse esille useaan kertaan. Nykyään ainakin yksi neurologi on sitä mieltä, että hammasjuuritulehdus on toiminut vähintäänkin triggerinä sairaudelleni, johon liittyy kasvainmainen näköhermon tulehdusprosessi ja keskushermoston tulehdustila. Ja kuten edellä kerroin, akuutin hammasinfektion ja näköhermon tulehduksen välisestä suhteesta on olemassa tutkimusnäyttöä. 
  • Lukemani mukaan hammasinfektion leviäminen muualle elimistöön on mahdollista paikallisesti, verenkierron tai lymfakierron kautta. Koska tulehtunut hammasjuuri sijaitsee alaposkihampaassa, ei paikallisen leviämisen mahdollisuus ole niin todennäköinen kuin jos kyse olisi yläposkihampaasta. Jäljelle jää leviäminen veri- tai lymfateitse, mikäli kyse on bakteeritulehduksesta. Neurologin mukaan hammasjuuritulehdus on voinut aiheuttaa keskushermoston tulehduksen myös autoimmuunimekanismilla. Tulehdusta ei ole kuitenkaan missään vaiheessa saatu osoitettua autoimmuuniperäiseksi ja näköhermon patologinen muutos normalisoitui lopulta vasta suonensisäisen antibioottihoidon myötä, ei kortisonilla ja solunsalpaajilla. Tautiini liittyi sen alkuvaiheessa myös imusolmuketurvotusta ja jatkuvaa kuumeilua, mikä sekin voisi käsittääkseni viitata bakteeritulehdukseen.  
  • Nyt kitaonteloni tulehdusnesteestä löytyi kohtalaisia määriä s.e. -bakteeria eikä kukaan osaa sanoa, miten sitä on sinne joutunut ja miksi kitaonteloni on ylipäänsä ollut kroonisesti tulehtunut.  
  • Mahdollisen borrelioositartunnan rooli taudinkuvassani on epäselvä ja useimmat lääkärit ovat sitä mieltä, että minulla ei ole borrelioosia. Jos minulla ei useimpien lääkäreiden mielestä ole borrelioosia ja kun elimistöstäni ei ole onnistuttu osoittamaan muuta tulehduksen aiheuttajaa, niin eikö silloin pitäisi ottaa vakavasti suun mahdollinen rooli elimistöni tulehdustilan aiheuttajana? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti